Uncategorized

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

WHAT IT CLAIMS

To resurface the skin and renew the complexion, giving a radiant, reduce the appearance of whiteheads.

AMOUNT : 100ml

PACKAGING

(Ambik gambar of cap)

INGREDIENTS & PERCENTAGE OF AHA

Glycolic acid (search percentage

HOW IT WORKS

Dia macam scrub but in chemical type. Tak perlu gonyoh or tenyeh kulit nak bagi dead skin vanish. Bila dead skin takde atas permukaan kulit, baru lah senang skincare lain menyerap masuk ke dalam kulit dan bekerja seperti yang sepatutnya.

So for those yang pakai macam-macam tapi tak menjadi , haaa mungkin sebab dead skin tu yang menghalang skincare korang serap masuk ke dalam kulit. I sangat recommend you to try chemical exfoliator especially for those yang tengah mengalami masalah jerawat.

Apa yang best, acne skin sangat sesuai untuk try AHA tak macam physical exfoliator yang ada beads and texture biji-biji tu, sebab biji beads tu tends to irritate your acne and may cause microtear dekat kulit.

So bila dead skin dah takde dipermukaan kulit, automatically kulit nampak radient dan cerah. This is what we call brightening effect. Secara logiknya, bila daki dah takde, of course lah kulit nampak cerah, betul tak?

Nak baca dengan lebih details tentang chemical exfoliator (AHA, BHA) boleh tekan link ni. Selamat membaca dengan bahagia 🙂

HOW TO USE

Use after/before toner then leave it dry about 30 minutes. Then baru boleh apply product lain macam serum/moisturiser/sunblock etc

Bagi beginner, saya sangat syorkan untuk apply during pm routine since it can trigger skin untuk jadi more sensitive to sun ( photosensitivity).

MY OWN EXPERIENCE

I like to use it overnight. Memang rasa licin gilos kulit muka. Bila selalu amalkan, whitehead pun segan nak munculkan diri hehehe. Sebacous Filament pun less appear dah mungkin sebab pores dah kurang tersumbat yang disebabkan dead skin kan.

Since I don’t use it dekat muka je, I also apply AHA on the elbow, pumice, knee, also on my scalp. Ahaa, jangan terkejut. Scalp kita juga kulit, jadi penting juga ya untuk exfoliate scalp regularly ok. Wanna know more on I how use AHA on the other part? I will make a new post regarding that topic soon k. Stay tuned tau. Promise baca dan share dengan member juga. Moga pahala ilmu mengalir laju dan dapat membantu bagi yang memerlukan.

Thanks for reading!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *