Perbezaan antara Lipton Pure Green Tea Dan Ahmad Tea London Green Tea

Lipton Green Tea dan Ahmad Tea Green Tea

Hi dan salam sejahtera untuk semua pembaca kesayangan blog IAI (I am Izzati)

Since saya memang minat minum green tea and I will always choose green tea over than teas as well as coffees. So I decided to share here the differences between them too. Ada option green tea lain juga di luar sana macam BOH, Cameron Highland but can’t compare it now since only Lipton and Ahmad Tea je yang ada kat dapur sekarang ni hehe

 

Why I like green tea?

Masa tu tengah tengok TV, tak silap rancangan Wanita Hari Ini. Ada temu bual dengan model Chinese yang agak cute dan comel for me. Dia berkongsi manfaat green tea di mana ia sangat bagus untuk kesihatan kesuluruhan badan kita. Salah satunya untuk kesihatan kulit, salah dua nya untuk awet muda.

Nak tahu selebihnya boleh baca entry ni untuk membongkar segala kelebihan dan manfaat green tea >>>

Ok back to our main topic, perbezaan antara Liptint Pure Green Tea dan Ahmad Green Tea

Packaging Lipton Green Tea with secured seal
Packaging Ahmad Tea

PACKAGING

Lipton Pure Green Tea

  • Packaging horizontal dan teabags dibungkus dengan which is good for me to retain the freshness
  • 25 teabags/uncang didalam kotak. Satu teabags berat 2g
  • I love Lipton packaging more than Ahmad Tea packaging sebab Lipton ni provide information dengan lebih berkesan dan jelas. Kalau Ahmad Tea ni macam tercari-cari information untuk prepare, information untuk penyimpanan, information best before etc

Ahmad Tea Green Tea

  • Packaging direct in box, not quite secure
  • 25 teabags/uncang di dalam kotak. Satu teabags berat 2g
  • Penulisan informasi sangat bagi saya untuk dicari dan agak keliru untuk dibaca. Mungkin sebab ada banyak bahasa kan. Jadi I pening sikit haha
Lipton has clearer and transparent information
Ahmad Tea punya information quite pack maybe due to multi-language
Lipton Green Tea
Ahmad Tea Green Tea

CARA PENYEDIAAN

Lipton Pure Green Tea

  • 1 teabag untuk 250ml air at 90degree Celcius. Bila 100 degree Celcius (selepas gelegak) terus rendam uncang, dia akan affect aftertaste. Rasa dia tak optimum dan akan lari sikit
  • 1 teabag brew for 2-3 minutes only

Ahmad Tea Green Tea

  • 1 teabag untuk 200ml air
  • Takde recommendation kepanasan air
  • 1 teabag brew for 3-5 minutes

COUNTRY OF ORIGIN

Lipton Pure Green Tea : China

Ahmad Tea Green Tea : London, England

Lipton Green Tea
Ahmad Tea Green Tea

EXPIRY DATE

This is one of the most important part bila kita nak tengok packaging makanan which is “Expiry Date”. Tengok juga Mfg Date kalau rajin.

Lipton Pure Green Tea

Shelf Life 24 months which is 30/07/2022. Mfg Date dia takde

Ahmad Tea Green Tea

Mfg Date : 04/04/2020  

Expiry Date : 04/04/2023 (Shelf Life 3 years : 36 months) longer than Lipton

Above : Ahmad Tea Green Tea. Below : Lipton Green Tea

COLOUR AFTER BREW & TASTE

Note : Saya brew 2-3 minutes for both

Lipton Pure Green Tea : Light colour. Taste fresh and light. I love the colour yang nampak macam light green sikit

Ahmad Tea Green Tea : Darker colour. Taste quite intense dia macam rasa herba kuat sikit

PRICE

Lipton Pure Green Tea : RM8+-

Ahmad Tea Green Tea : RM6-7

MY PREFERENCES

I love both but I love Lipton Green Tea more. That’s all.

Thanks for reading!

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *