Skincare Review

Hatomugi Lotion Skin Conditioner Review

Hi semua,

Bertemu kembali kita dalam sesi skincare review.  Kalini I nak review product yang boleh dikatakan agak viral, terkenal dan famous juga la. Gamble sebenarnya masa nak beli risau tak sesuai dengan kuit. Bila tengok review dekat Instagram, kulit dia nampak basah-basah je bila consistent pakai Hatomugi ni, then baru I rasa yakin nak try.

For your information, I ambil masa lama gila nak habiskan satu botol ni. Size dia ada satu pilihan yang ni je which is 500ml. Memang besar gedabak botol dia. I am fully aware that Hatomugi ni ada alcohol and paraben. But not top 5 ingredients, so I’m ok with it. Just give a try dulu. Paraben pun salah satu ingredients yang agak kontrovesi. Since it is just a preservative dan tidak cause any breakout or reaksi yang memudharatkan, I’m totally ok with it. So here my review :

 

Size : 500ml

Made In : Japan

Price
RM32.90 dekat Watson. I beli RM19++ masa tu sebab offer

 

Bonus
No artificial fragrance, No colouring

 

What It Claims
Contains natural plant extract. Hatomugi (coix seed) is a moisturizing and non-sticky lotion that penetrates easily into areas of dry skin

 

How to Use
– Used as toner to balance skin acidity
– Used as toner masking/sheet masking
– Used as face/body mist
– Can use on face and body

 

Functions
– Smoothen skin
– Enhance skin elasticity
– Moisturize skin all day long

 

Ingredients
Water, Butylene Glycol, Dipotassium Glycyrrhizate, Coix lacryma-jobi, Styrene/acrylates copolymer, Dipropylene glycol, Alcohol, Citric Acid, Sodium citrate, Methylparaben, Propylparaben

 

Hatomugi Lotion CosDna

Why call Lotion not Toner?

Well, it is just a term used for Japanese Skincare. Lotion tu Toner dan Toner itu Lotion. Macam Hada Labo Lotion. Ia sebenarnya toner la function dia, macam hydrating toner gitu. Korang tau kan toner terdiri kepada beberapa jenis?

 

Texture

A very lightweight texture, macam air. When applied multi layer, it gives skin plump effect plus bouncy effect gitteeww (aww I like!) and not leaving any greasiness or sticky at all. Ahh-maaa-ziingg

 

How I Use

From my experience, I tak suka jadikan Hatomugi Lotion ni as a 1 layer lotion. I need to apply it multiple layer baru rasa chok chok skin.  To be honest, seriously result dia terus jadi d a  b o o m  d o t  c o m bila buat layering. Kulit muka terus jadi glass skin. Cuba lah kalau nak kulit nampak healthy glass skin gitteww hehehe

 

air-laid facial puff/cotton pad nipis

 

I juga suka buat toner masking. Kalau nak guna cotton pad kena cari yang nipis macam ni. Boleh cari dekat guardian murah. Boleh juga cari compressed sheet mask lepastu soak dengan Hatomugi lotion. Compressed mask boleh cari dekat Daiso, Hermo, Muji, Watson, Guardian, Shopee pun ada.

Compressed mask untuk sheet masking

 

 

As a face mist, I masukkan Hatomugi lotion dalam botol spray kecil macam ni. So senang nak bawa kemana-mana dan masa travel. Bila rasa kering je muka terus boleh spray.

Bottle spray

 

Cons : The only thing I dislike about Hatomugi lotion sebab it is not enough hydrating unless bila buat layering and it is time consuming when I’m rushing.

 

That’s all. Thanks for reading!

Disclaimer : This is just my own personal review. What work for me might not work for you. Your mileage may vary.

10 thoughts on “Hatomugi Lotion Skin Conditioner Review

  1. ATIE ZIEYA

    i have tried this product before when im in japan.. apparently it doesnt suit my scalp 🙁

    1. iamizzati

      Sorry to hear that. You wear on your scalp?

  2. Sis Lin

    Oo pestime nampak dan tau ni..biasa kalau produk Korea, sampai sekarang Sis hanya guna Hada Labo aje…. lain-lain tak pernah cuba..

  3. Cik Puan Ena

    Besar botolnya. Kalau serasi baguslah. Kadang risau first trial terus breakout

  4. Huzaini Ismail

    Kali pertama dengar tentang jenama ni. Mmg bagus kan..biasanya kalau produk dr jepun memang bagus untuk kulit..trima kasih kongsi review

  5. Zharif Azis

    Packaging dia sangat simple and yet sangat elegance ya. Suka betul packaging jenis simple mcm nie

  6. farhana jafri

    I tak pernah lagi try brand ni. Not sure ngam ke tak sebab kulit sensitive. Thanks share pasal compressed sheet mask tu.

  7. Sunshine Kelly

    I am using this lotion also, memang banyak benefits and cara boleh guna; plus the price also very afforadble.

  8. Ayu Rafikah

    I pernah bc org review produk ni. And not bad tapi harga u beli time sale kat Watson’s tu mmg berbaloi sgt

  9. Mahamahu

    Kalau produk kecantikan dan khas untuk wanita ni memang ramai orang perempuan suka guna heheheheh kalau laki guna ok tak boleh cantik hehehehe jenama baru dengar juga ni tak tahu orang perempuan dah kenalkan hehehehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *