Blog, Lifestyle

Review Lens/Multi-Purpose Solution Yang Paling Selesa Untuk Mata Kering

Review Lens/Multi-Purpose Solution Yang Paling Selesa Untuk Mata Kering

Bagi yang selalu pakai contact lens pasti dah hadam dengan Multi-Purpose Solution atau Contact Lens Solution kan? Jadi kali ini saya nak berkongsi pengalaman sepanjang saya try and error pelbagai jenis solution sehingga bertemu yang serasi dan selesa untuk mata. Saya akan start dengan solution yang rating biasa biasa kepada yang paling best, berpatutan dan selesa ya.

CONPLETE Multi-Purpose Solution RM24-RM25 for 360ml

Awal penggunaan contact lens dulu biasalah kan, mesti akan terpengaruh dengan brand yang ramai orang guna dan famous. Jenama COMPLETE Multi-Purpose Solution mesti dah serasi dan biasa didengar oleh semua pengguna kanta lengkap di samping ia sangat senang cari dan hampir dijual di kebanyakan mall dan drugstore.

Jenama ni OK je bagi saya, cuma ia tak la moisturising sangat especially bagi saya yang kerap mengalami mata kering. Bila selalu menghadap komputer dan skrin handphone, masalah mata kering memang menjadi kebiasaan. Bila guna solution ni, mata akan selesa pakai contact lens up to 2-3 hours jee. Jadi solution ni tidak selesa sangat bagi saya.

Renu Fresh Multi-Purpose Solution RM23-RM24 for 355ml + 60ml

Kemudian saya try pula Renu Fresh Multi-Purpose Solution by Bauch + Lomb. Syarikat ni ada hasilkan contact lens jugak. Disebabkan itu, saya yakin untuk try. Sepanjang penggunaan solution ni, boleh dikatakan selesa juga. Overall semua ok, takde rasa irritation or pedih pedih. Lebih moisturisng berbanding COMPLETE punya brand.

But still not enough moisturising for me. Walaupun tak mositurising sangat, sempat habis berbotol botol besar jugak sebab beli bundle haha . As long as tak menyebabkan mata kering dan iritasi it should be good enough la kan. But of course nak cari yang lagi baik dan moisturising. Bila guna solution ni, mata akan selesa pakai contact lens up to 3-4 hours je kut huhu.

Renu Sensitive Multi-Purpose Solution RM19-RM20 for 355ml

Renu Sensitive Multi-Purpose Solution yang ni pula for me much better than Renu Fresh punya. Of course lebih moisturising. But sometimes rasa macam tak bersih sangat pulak. I don’t know how to describe. Ia sangat selesa dan moisturising but rasa macam tebal sikit bila dekat mata macam ada film camtu. They claim, this Sensitive version use fewer ingredients compared to Renu Fresh. Harga pun around RM19-RM20 je for 355ml lagi murah dari COMPLETE.

Nevertheless, suka sangat botol brand Renu ni sebab cap dia sangat hygenic dan menyenangkan bagi orang rabun. Part penutup dia tu paling suka. Benda kecik kan senang hilang. Jadi dah tak perlu tercari cari penutup dia.  So thumbs up untuk part penutup yang praktikal. Mungkin orang lain lagi prefer penutup yang boleh diketatkan. Bila guna solution ni, mata akan selesa pakai contact lens up to 4 hours camtu.

Biotrue Multi-Purpose Solution RM27-RM28 for 300ml + 60ml

Try pula brand Biotrue Multi-Purpose Solution also from Bausch + Lomb. Yang ni lagi selesa dari Renu Fresh and Renu Sensitive. Harga mahal sikit around RM27 – RM28 but worth it la kan. Bab mata kena jaga leklok wakk. Nak pakai mata ni sampai mati uiii hehe. Sepanjang penggunaan Bio Life memang sangat selesa, takde rasa iritasi, takde rasa pedih atau tak selesa. Moisturising effect pula lebih baik berbanding Renu Sensitive, Renu Fresh dan COMPLETE. Rasa macam lebih bersih pun ada. I don’t know whether it is just my bias or not. But this one boleh prepare as back up for those yang ada dry eyes. Bila guna solution ni, mata akan selesa pakai contact lens up to 5 hours. Cuma harga dia mahal sikit la kan.

Alcon Opti-Free RepleniSH Multi-Purpose Disinfecting Solution RM26-RM27 for 300ml

This one is my holy grail. Brand Alcon Opti-Free Multi-Purpose Disinfecting Solution ni macam tak famous dekat Malaysia. Even kalau pergi kedai spek pun jarang diorang suggest brand ni. Biasanya diorang suggest brand COMPLETE, Renu je. Ntah la, maybe sebab kurang mendapat perhatian. Tapi harga dia around RM26-RM27 je.

Maybe jugak sebab harga dia abit pricey compared to others. Kalau perhatikan, sebenarnya COMPLETE lagi mahal kan? But for me, this Solution is life for those yang ada mata kering. Selesa yakmattt kutttt. Wajib guna yang ni. I would highly recommend this for those yang ada dry eyes but need to wear contact lens. Rasa bersih, selesa, moisturising, nak pakai lama pun no hal. Takde rasa irritation compared to brand lain kadang kadang pakai 2-3 jam dah rasa kering. Yang ni pakai 6-7 jam pun mata still rasa fresh dan moist.

Cap for Alcon Opti-Free Lens Solution

Cap Opti-Free pun heaven. Senang nak handle bagi seorang yang rabun like me. Hassle free and sangat praktical compared to Renu sebenarnya. For me maximum period to wear contact lens in a day should be below than 10 hours. Eyes need rest and oxygen juga.

Bila lama sangat pakai, contact lens mata kan kekurangan oxygen dalam waktu yang lama. Mata yang sihat perlukan enough oxygen to function well in longer period of time. But with advance technology of nowadays, soft or silicone hydrogel type of contact lens dah mesra dengan oxygen permeability, Ofcourse not 100% permeable to oxygen but it should be better.

I love technology so much. Always come up with the advance things which made our life easier. And tak dapat dinafikan technology juga come with other disadvantage for sure la kan. Moderation is a key in everything.

I think that’s all for now. Apa yang sesuai untuk saya tidak semestinya sesuai untuk awak. Jadi test on your risk.

Thanks for reading. Have a blessed day ahead.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *